Over Rindert

2022
De nieuwe historische roman verschijnt: De poppenspeler van Lampedusa. Reizen mag weer en Rindert gaat naar de Italiaanse stad Bologna om onderzoek te doen voor alweer een historische roman voor jongvolwassen en volwassen lezers.

2021
Rindert heeft een idee voor een nieuwe historische roman. Dit verhaal zal zich in het Rome van vlak na de Tweede Wereldoorlog afspelen. Vanwege Corona kan er nauwelijks worden gereisd. Onderzoek doen in Rome is dus lastig. Schrijven kan wel, maar pas laat in het jaar kan Rindert in Rome gaan kijken of alles wat hij heeft geschreven klopt met de werkelijkheid.
De naam van mijn vader wordt genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs.

2020
Rindert en Tonke Dragt besluiten samen een boek te schrijven. Dat wordt Wie achter deze deur verdwaalt, een raadselachtig verhaal voor lezers vanaf 8 jaar. Binnen een jaar worden er meer dan 10.000 exemplaren van het boek verkocht.
De naam van mijn vader verschijnt, het derde en laatste boek over Klaus Mann.
Ook verschijnt er weer een nieuw Romeins kinderboek: Voetstappen in de donkere nacht.

2019
Anders als wir
wordt genomineerd voor de Deutscher Jugenliteratuurpreis, door een jury die bestaat uit jongeren tot en met 18 jaar.

2018
De Duitse vertaling van April is de wreedste maand verschijnt in augustus en heeft als titel Anders als wir.
In november verschijnt de tweede roman over Klaus Mann: En ik was zijn held.

2017
Van Een Mann verschijnt in december een Turkse vertaling. En 27 jaar na Het geheim van de afgebeten vingers verschijnt er een vervolg op dit Romeinse griezelverhaal: Het geheim van de gillende geraamtes. Rindert Kromhout houdt de Annie MG Schmidtlezing 2017: De rattenvanger van Weesp.

2016
Op verzoek van de Stichting Kikker schrijft Rindert Kromhout De vader van Kikker, waarin de kleine groene held vertelt hoe hij is ontstaan. In november wordt Een Mann gepubliceerd, een dikke historische roman over de Duitse schrijver Klaus Mann, de zoon van Nobelprijswinnaar Thomas Mann. Soldaten huilen niet wordt in het Duits vertaald en krijgt als titel Brüder für immer.

2015
Jij bent mijn vriend
is een bundel splinternieuwe verhalen over de vrienden Bil en Wil. De tekeningen in het boek zijn uiteraard weer van Jan Jutte.

2014
In januari verschijnt Het ABC van Kikker, een splinternieuw verhaal van Rindert Kromhout bij oude prenten van Max Velthuijs, en in november het derde en laatste (?) boek over Quentin Bell en Charleston Farmhouse: Vertel me wie wij waren.

2013
In november verschijnt April is de wreedste maand, in december gaat de door Rindert Kromhout geschreven musical Het kerstverhaal van Kleine Ezel in premiere.

2012 
Samen met tekenares Annemarie van Haeringen bezoekt Rindert Kromhout het Italiaanse stadje San Gimignano. Daar zal zich het allerlaatste avontuur van Ellie en Nellie afspelen: Op en top Ellie en Nellie. Dat boek zal in begin 2014 verschijnen.
Ook reist hij opnieuw naar Engeland, om onderzoek te doen voor de opvolger van Soldaten huilen niet. De rest van het jaar werkt hij hard aan April is de wreedste maand, zoals de titel van dat nieuwe boek zal luiden. Als alles goed gaat, ligt het boek in november 2013 in de boekwinkels.

2011prijzen-en-nominaties-2011-gouden lijst
Soldaten huilen niet wordt bekroond met de Thea Beckman-prijs voor de beste historische roman en met de Gouden Lijst voor het beste boek van het jaar voor lezers van 12 jaar en ouder. Het eindigt bovendien in de Top Drie van de Dioraphte Jongerenliteratuur Publieksprijs. In 2012 zal er een Spaanse vertaling van het boek verschijnen.

2011-postzegel-thea-beckman-prijs-2
Een heuse eigen postzegel n.a.v. de Thea Beckmanprijs 2011

2010
Kleine Ezel en de durfal wordt door de Griffeljury bekroond met een Vlag & Wimpel. 
Soldaten huilen niet verschijnt. Het boek krijgt lovende recensies en wordt al binnen een paar maanden herdrukt. Een recensent schrijft: ‘Rindert Kromhout zoals we hem nog niet kenden. Graag meer van dat.’ Aan ‘meer van dat’ gaat Rindert Kromhout in 2011 beginnen…

2009
Het dertigjarig schrijverschap van Rindert Kromhout wordt gevierd met de uitgave van de bundel Grote helden, een boek vol verhalen over Merel, Kleine Ezel en Meester Max.
Het hele jaar werkt hij ijverig aan een grote, historische (jeugd)roman die zich afspeelt in Engeland aan het begin van de vorige eeuw. Soldaten huilen niet zal in maart 2010 verschijnen. Hoofdpersoon is Quentin Bell, neef van de schrijfster Virginia Woolf en zoon van de schilderes Vanessa Bell, de zuster van Virginia.

2008
Op 9 augustus wordt Rindert Kromhout 50 jaar.

Op 16 november gaat in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht Mandolino in premiere, een opera waarvoor Rindert Kromhout het libretto (de tekst) schreef en componist Ron Ford de muziek.
De musical Kleine Ezel gaat op reis naar China en Japan.

2007
Rindert verhuist van Amsterdam naar Weesp.
De musical Kleine Ezel reist naar Hong Kong en China. Er zijn onder andere voorstellingen in De Verboden Stad in Beijing.

2006
Het knalfeest van Ellie en Nellie wordt getipt door de Nederlandse Kinderjury.
Op verzoek van Het Grachtenfestival schrijft Rindert een verhaal bij de pianomuziek Schilderijen van een tentoonstelling van de Russische componist Modest Moessorgski. Hij leest het verhaal, Het grote avontuur van Bil en Wil, zelf voor op het Grachtenfestival, en de muziek wordt gespeeld door de pianiste Nino Gvetadze.
De musical Kleine Ezel wordt vertaald in het Engels en reist door de Verenigde Staten en Canada. Little Donkey is onder andere in een theater op Broadway te zien.

2005
Op 16 januari gaat in theater De Meervaart in Amsterdam de musical Kleine Ezel in premiere. Het is voor het eerst dat Rindert een musical heeft geschreven. Voor zijn script en liedteksten krijgt hij een nominatie voor de John Kraaykamp Musical Awards 2005, in de categorie Beste Inhoudelijke Creatie.
Zijn tweede musical, Kleine Ezel aan zee, wordt in de zomer van dit jaar gespeeld in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
Rindert’s honderste boek verschijnt! Het heet Een fiets voor twee en is een avontuur van Bil en Wil.

2004
Kleine Ezel en de oppas krijgt de pluim van de maand.
Italië verschijnt, een boek waarin heel veel te lezen is over Rindert’s lievelingsland.

2003
Kleine Ezel en jarige Jakkie wordt bekroond met de Oostenrijkse Kinder- en Jeugdboekenprijs.
Juf Ellie en juf Nellie wordt getipt door de Nederlandse Kinderjury.
Rindert krijgt de Heidelberger Leander (een Duitse prijs) voor Kleine Ezel en jarige Jakkie.
Rindert schrijft het winnende boek van de wedstrijd ‘Het geheim van…’ Kinderen konden ideeen voor een boek opsturen. Het winnende idee werd bedacht door de zevenjarige Pleun Nijhof. Het boek heet Het geheim van de raadselbriefjes.

2002-signeren-boekenweekgeschenk22002
Rindert schrijft het kinderboekenweekgeschenk (zie foto hiernaast)! Hij vindt het een grote eer dit boek te mogen schrijven en doet dan ook enorm zijn best er een verhaal van te maken dat door heel veel kinderen met plezier zal kunnen worden gelezen. Het wordt Boris en het woeste water, een boek over een avontuurlijke reis op een rivier. De oplage van Boris en het woeste water is 365.000 exemplaren.
Kleine Ezel en jarige Jakkie krijgt de pluim van de maand.

2001
Een grote ezel wordt bekroond met De Kiekeboekprijs, voor het beste peuterboek van het jaar.

2000
Ellie en Nellie in gevaar wordt getipt door de Nederlandse Kinderjury. (Nu zijn al zes van zijn boeken genomineerd voor deze prijs en al die boeken zijn geïllustreerd door Annemarie van Haeringen. Dat kan geen toeval zijn!)
Vanaf oktober 2000 tot mei 2001 was er in het Kinderboekenmuseum een tentoonstelling over al zijn boeken. Hij is bijna net zo trots als toen zijn eerste verhaal in de Donald Duck verscheen. Bijna net zo trots!

1999
Wat staat daar? krijgt de Pluim van de Maand.

1998
De billenbijters (1997) wordt getipt door de Nederlandse Kinderjury.
Meester Max en de minimonsters verschijnt. Als Rindert dat boek schrijft, denkt hij voortdurend terug aan De Bergse Zonnebloem, de school waar hij als kleuter naartoe ging en waar hij later zijn eerste verhalen heeft voorgelezen.
Rindert wordt bestuurlid van de stichting Schrijvers School Samenleving. Deze stichting regelt dat leuke schrijvers op leuke scholen uit hun boeken voorlezen.

1997
De wraak van Ellie en Nellie (1996) wordt getipt door de Nederlandse Kinderjury.

1996
Rare vogels (1995) wordt genomineerd voor de Gouden Uil en krijgt een Vlag en Wimpel.

19941994-voorlezen-uit-eigen-werk-in-Duitsland2
Jan Jutte krijgt een Gouden Penseel voor zijn tekeningen in hun boekje Lui Lei Enzo.
Erge Ellie en nare Nellie wint de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

1993 
Het televisieprogramma Het Klokhuis maakt een drieluik over De Paljas en de vuurvreter.

1992
Rindert ontmoet Eric, de aardigste man van Nederland. In 1997 kopen ze samen een groot huis in Amsterdam.
Hij gaat weer voor een poosje naar Italië. Samen met Jan Jutte bezoekt hij Venetie, om de plekken te bekijken die een belangrijke rol zullen spelen in De Paljas en de Vuurvreter.
In het Toscaanse dorpje waar hij woont verzint hij een verhaal over een verschrikkelijke tweeling: Erge Ellie en nare Nellie.

1991
Peppino (1990) krijgt een Zilveren Griffel. Het bad van de zandloper (1990) krijgt een Zilveren Penseel voor de tekeningen van Sylvia Weve. Het geheim van de afgebeten vingers wordt getipt door de Nederlandse Kinderjury.
Rindert wordt voorzitter van de Nederlandse afdeling van IBBY, een wereldwijde organisatie die het belangrijk vindt dat kinderen mooie boeken te lezen krijgen. Later wordt hij lid van het internationale bestuur en organiseert hij samen met Wendy de Graaff een groot IBBY-congres over kinderboeken (Groningen, 1996).

1990
Hens up! (1989), een boek met tekeningen van Annemarie van Haeringen, krijgt de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

1989
Hij woont weer in Nederland en verhuist van Rotterdam naar Amsterdam. In de afgelopen jaren heeft hij ook in Oostburg gewoond en in Middelburg en in Doorn.

1987
Rindert gaat voor een half jaar in Rome wonen (in 1988 doet hij dat weer). Zijn liefde voor Italië is groot en in heel wat van zijn latere boeken terug te vinden.
Olaf de rover (1986) krijgt een Vlag en Wimpel.
Und jetzt schlaft schön! sagt Papa leise, de Duitse vertaling van zijn verhalen over het meisje Merel, staat op de erelijst van de Oostenrijkse Jeugdboekenprijs.
Hij schrijft het toneelstuk Het bad van de zandloper. Dit verhaal zal ook als kinderboek verschijnen.

1986
In Oostenrijk verschijnt een vertaling van een van zijn boeken. Geweldig, om zijn eigen boek in een andere taal in de boekenkast te zien staan. Nu (in 2013) zijn zijn boeken verschenen in zestien talen. Sinds 1987 gaat hij bijna elk jaar naar de kinderboekenbeurs in de Italiaanse stad Bologna, om er met buitenlandse uitgevers te praten.

1985
Vannacht als iedereen slaapt verschijnt, zijn eerste samenwerking met tekenaar Jan Jutte. (Inmiddels hebben Jan en hij al meer dan vijfentwintig boeken gemaakt.)
Rindert gaat voor het eerst naar Rome. Een schitterende stad, maar die kennismaking krijgt een vreselijk einde. Als hij op het vliegveld is, op weg naar huis, vallen Palestijnse terroristen de vertrekhal binnen. Zestien mensen worden doodgeschoten. Een afschuwelijke ervaring, die hij nooit zal vergeten. Rindert schreef erover in De taal van Ennio (1995), een boek voor volwassenen.

1985-zomer-in-noord-engeland21984-1990 
Rindert schrijft recensies over kinderboeken voor De Volkskrant. In 1989 verschijnt Van Grauwe Griffel tot Gouden Gniffel, een bundel recensies. Een van de boeken waar hij een stukje over schrijft is het prentenboek Kattesprongen en reuzestappen van Annemarie van Haeringen. Wat een tekenares! Zou hij haar durven vragen een boek van hem te illustreren?

1982
Vanaf mei is schrijver zijn beroep. De eerste jaren verdient Rindert maar net genoeg om van te leven, maar dat vindt hij niet erg. Beroepsschrijver worden was zijn droom en het is gelukt!

1981
Zijn eerste ‘belangrijke’ boek verschijnt: En Peter was de vlieg. De tekeningen zijn van Sylvia Weve, met wie hij nog vaak zal samenwerken.

1980-1982
Rindert is dienstweigeraar en doet zijn vervangende dienstplicht in de Rotterdamse jeugdbibliotheek. Bij uitgeverij Zwijsen verschijnen in oktober 1980 zijn eerste kinderboeken: Een muis bij het fornuisSap op je kop en Weg van mijn weg, drie boekjes voor beginnende lezers.

1978
Zijn eerste verhaal wordt gepubliceerd. Het heet Het drakenhuwelijk en staat in juli in de Donald Duck. Wat is hij trots! Zo trots zal hij later nooit meer zijn. In 1981 verschijnt het boek Het drakenhuwelijk, een bundel met verhalen die hij in de loop der jaren voor de Donald Duck schreef.
Rindert ontmoet de schrijfster Tonke Dragt. Zij wordt een dikke vriendin en van haar leert hij ontzettend veel over het schrijven van kinderboeken.
Hij gaat voor het eerst alleen wonen, in een oude krotwoning in de Rotterdamse afbraakbuurt Crooswijk.

1964-rindert-ongeveer-6-jaar-oud21977-1980
Rindert gaat naar de KLOS (de Kleuter Leid(st)ers Opleidings School). In 1980 haalt hij zijn diploma, maar hij gaat niet in het onderwijs werken. Wel leert hij er veel over kinderen en dat komt hem goed van pas bij het schrijven van kinderboeken.
In het begin heeft Rindert zijn eigen poppentheater: Het lappentheater. Hij geeft voorstellingen op scholen en kinderfeestjes. Het theater heeft hij gemaakt van latten en oude gordijnen, voor het in elkaar knutselen van de poppen heeft hij zelfs zijn moeders trouwhandschoen gebruikt.

1975-1977
Hij werkt in een dierenwinkel en in een boekhandel. ’s Avonds gaat hij naar school, naar de avond-MAVO. Ondertussen gaat hij door met het schrijven van kinderverhalen. Regelmatig leest Rindert zijn verhalen voor aan de kleuters van De Bergse Zonnebloem.

1974
Rindert woont weer bij zijn ouders en schrijft zijn eerste kinderverhalen – die overigens nooit zullen worden uitgegeven, omdat ze bij lange na niet goed genoeg zijn. Het is wel duidelijk dat hij het vak nog moet leren. Hij lijkt wel een voetballer: Eerst een paar jaar trainen, dan pas mag je in het eerste elftal.

1971-1973
Omdat het niet goed met hem ging in het gezin van zijn ouders, woont Rindert twee jaar lang in kindertehuizen. Eerst in Utrecht, later in Zeist. Over die periode heeft hij geschreven in En Peter was de vlieg (1981) en Het konijnenplan (1996).
In deze periode gaat hij naar de LOM-school in Utrecht. Juffrouw Den Bode geeft zo enthousiast biologieles, dat hij later bioloog of dierenarts wil worden. (Al snel ontdekt hij dat je voor deze beroepen lang moet studeren – hij ziet er dus maar vanaf.)

1962-1964
Rindert gaat naar kleuterschool De Bergse Zonnebloem en zit in de klas van juffrouw Diephuis. Een belangrijke periode, zoals later zal blijken.

1958
Op 9 augustus wordt Rindert Kromhout geboren in een bovenhuis in Rotterdam. Hij heeft twee oudere zussen en in 1962 komt er een broertje bij.